Çalıştığın ya da evde olmadığın saatlerde yerini dolduracak ve çocuğunun bakımını üstlenecek birinin olması gerekir. Bu görevi en iyi şekilde yapacak kişiler de anneanne, babaanne veya büyükbabalardır. Fakat önemli olan nokta çocuğunun bakımına yardım eden kişiyle sen ve eşinin uyum halinde olabilmesi ve sağlıklı bir iletişim kurabilmesidir. Çocuğun ruh sağlığı ancak böyle gelişebilir ve eğitimi doğru şekilde verilebilir.
Eskiden kalabalık aile olarak yaşamaya alışıktık ama günümüzde çekirdek aile yapısı ağırlıklı olarak görünmektedir. Bu sistem değişikliği çocuk eğitimini ve bakımını da etkileyen bir faktördür. Son 15-20 yıl içinde çocuk gelişimindeki ilerlemeler ve değişimlere yeni anne ve babalar kolay uyum sağlarken eski nesiller aynı uyumu gösteremeyebilirler. Bu sebeple her iki taraf arasında çocuk bakımı konusunda çatışmalar yaşanabilir. Aile içinde uyum sağlanmazsa aile büyükleriyle iletişimde bozulmalar yaşanabilir. Bu da bebeğin gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Bebek böyle bir ortamda kendisini güvensiz ve korunmasız hissedebilir.
Aile büyüklerinin desteği bebekli hayata uyum sürecinde çok faydalı ve önemlidir. Hele ki doğumdan sonraki ilk zamanlarda ve uykusuz gecelerde sürece uyum sağlayabilmek açısından destekleri çok kıymetlidir. Ayrıca annenin çalışması ve bebeğe bakacak birine ihtiyaç olması durumunda da aile büyükleri en güvenilir kişilerdir. Senin aile yaşamını kabul eden, ebeveyn rolüne saygı gösteren, eşinle arandaki kararlara karışmayan, bebeğini yetiştirme tarzını eleştirmeyen, koyduğun kurallarına uyum gösteren, aile büyükleri; hem çocuklarının doğru ve olumlu ebeveyn davranışı sergilemesine hem de bebeğin sağlıklı gelişimine yardımcı olurlar.
Anne baba olacağınızı öğrendiğiniz ilk günden itibaren bebeğinizi nasıl yetiştireceğinize dair planlar kurmaya başlamış olabilirsin. Birlikte bebeğin bakımı için ortak karar vermeye özen gösterebilirsiniz. Bu ortaklığı bozmamak için de kendi aile büyüklerinizle aranızda bazı sınırlar çizmeye başlayabilirsiniz. Bebek yetiştirme tarzlarında anne-baba ve aile büyüklerinin arasında normal olarak jenerasyon farklılıkları yaşanabilir. Yenilenen ve değişen anne-baba tutumları aile büyükleri ile aranızda ayrımların yaşanmasına sebep olabilir. Önemli olan her iki tarafın da bu değişimleri kabul etmesidir. Bebek ile ilgili kararlar alınırken olay bir güç savaşına dönüştürülmemelidir. Anne ve babalar bebek bakımında aile büyükleri ile olumlu ilişkiler ve iş birliği içinde olmalıdırlar.
Yeni anne ve baba olarak kendi ebeveynlerinizle dengeli bir ilişki içinde olmalı, kendi ev kurallarınızı belirlemeli ve sınırlarınızı koruman gerekir. Bebekler istikrarlı ve kararlı davranışlara daha kolay uyum gösterirler. Eğer büyüklerinin çocuğunun bakımıyla ilgili herhangi bir durumundan rahatsızlık hissedersen, bebeğin yanınızda değilken ebeveynlerinle sakin bir dil ile kırıcı olmadan konuşmalısın. Onları anladığını, hak verdiğini ama yeni yöntemleri de denemek istediğini net ve kararlı bir dil ile ifade etmelisin. Bu şekilde davranman aileni rahatlatır ve eşinle sana daha çok destek vermelerini sağlayabilir.
Aile büyükleri de ben bilirimci bir yaklaşımla “senin gibi kaç tane yetiştirdim” gibi kalıplaşmış düşüncelerden uzaklaşmalı ve yeniliklere açık olmalıdır. Onlar da rahatsız oldukları durumları ve fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilirlerancak aile büyüklerinin, bebeğin bakımında geri planda kalarak anne ve babayı desteklemeleri gerekir.
Anneanne, büyükanne ve büyükbabalara bilgi ve tecrübelerine ihtiyaç duyulduğu zamanlarda danışılması onların çok hoşuna gidecek ve kendilerini dışlanmış hissetmeden ve anne-babalara yol gösterici davranacaklardır. Çocuk bakımında anlaşmazlık yaratan bazı durumlar yaşanabilir, önemli olan karşılıklı olarak sınırları bilmek, iş birliği içinde saygı ve sevgi içerisinde bebeği yetiştirmektir.