Bebek anneyle ilk iletişimini ve beraberinde ilk ilişkisini anne karnında, onun sesini duyarak kurmaya başlar.
Anne rahmine “zigot” denilen döllenmiş yumurtanın yerleşmesi ile gebelik başlar ve beraberinde hızla hücre bölünmeleri, organ oluşumları gerçekleşir. 9 aylık uzun bir süreç sonunda ise heyecan içinde beklenen o minik bebek dünyaya gelir.
Doğum sonrası kollarının arasında, dokunup, öpüp koklayıp, konuşarak iletişim kurduğun bebeğin aslında seninle ilk ne zaman ilişki kurmuş olabilir? Sen karnında onun hareketlerini hissederek mutluluk ve keyif hissettiğinde o bunun farkında mıydı acaba? Ya da ellerinle karnını okşarken ona söylediğin sevgi cümlelerini duydu mu?
Hamile olduğunu ilk öğrendiğin süreçte bebeğinin en önemli hücresel yapılarının büyük kısmı oluşmuş olur. Hücreler hızla bölünür ve sinir sisteminin çeşitli bölümleri oluşur. Beraberinde organ gelişimleri de hızla yol alır. Duyma duyusu kompakt yapısı sayesinde diğer duyulardan daha önce oluşmaktadır. Daha 11 haftalık embriyoda dış kulak delikleri görülse de kulak yapısının sinir iletimi tamamlaması için çok zaman vardır. 5 hafta kadar sonra iç ve orta kulak bağlantıları tamamlanmış olur ve bebeğin seni duymaya başlar.
İlk iletişim annenin kalp sesi
Bebeğin ilk ses dalgalarının beyine ulaşması için daha gereken zamanı geçirdikten sonra ilk olarak senin kalp ve bağırsak seslerini duymaya başlar. Ve yine sen konuşurken titreşen ses tellerinin oluşturduğu vibrasyon, akciğerler ve karın yoluyla dağılıp bebeğine geri döner böylece de senin sesin ile tanışır. Dış dünyayla tek bağlantısı olan bu ses, onu sana bağlar ve aranızdaki ilk iletişim kurulmuş olur. O an itibariyle senin kalp atışlarını ve sesini duyduğu sürece kendini güvende ve huzurlu hisseder.
19-20. haftalar civarında bebeğin dışardaki sesleri biraz filtrelenmiş bir halde duymaya başlar. Senin sesinin yanı sıra yaşadığınız evdeki, sokaktaki yüksek sesleri de duyacaktır. Babasının sesini duymak içinse az biraz daha zaman ihtiyacı vardır, 20-21 hafta civarında babasının sesini duymaya ve ilk ilişkisini kurmaya başlar. Bu haftalar itibariyle dış dünyayla tek iletişim yolu olan duyma duyusunun bütün gücünden faydalanarak ve seninle, dünyayla iletişimini sürekli kılmaya çalışır.
Duyan, dolayısıyla sesi bir iletişim şekli olarak kullanan bebeğin güven ve tehlikeyi ayırt etmeye çalışırken en çok sesten faydalanır. Bebekle iletişimde sesini kullanman ilk yol olmalıdır. Bu sebeple bebekler doğum sonrası annelerinin sesini duydukları zaman güven ve huzur içinde kendilerini annelerinin güvenli kollarına bırakırlar. Yine senin karnındayken dinlediği müzikler dünyaya geldikten sonra ona tanıdık gelir ve bebeğini rahatlatabilir.
Klasik müzik keyfi
Bebekler kendi beyin dalgalarını yormayan ses dalgalarından keyif alırlar. Bu nedenle klasik müzik anne karnından itibaren dinletilecek en iyi müzik türüdür. Özellikle Barok müzik tekrarlayan yapısı ile huzur verir. Dışarıdan gelen ses, dalgalar şeklinde karnına ulaştığından bulunduğun odada müzik çalıyor olması yeterlidir. Uzun süre dinlemek bebeğe hem huzur verir hem de beyin gelişimini destekleyebilir.
Sonuç olarak bilinmelidir ki bebekle ilişki kurmaya başlamanın ilk yolu anne karnından geçer. Bu sebeple bebeklerle konuşmaya, sesi hissettirmeye anne karnında başlanması gerekir. Anne karnında ilk seslerle tanışan bir bebek, doğum sonrasında da çevresiyle o ilk duyduğu seslerin ışığında iletişim kuracaktır.