Sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilmek için doğum yöntemleri hakkında gerekli bilgileri edinmeli ve doğru karar için iyi değerlendirme yapmalısın.
Hamileliğinin nasıl ilerlediği, bebeğinin karnındaki durumu ve tüm sağlık verilerine göre doktorunun önerisi etkili olacaktır. Sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilmek için doğum yöntemleri hakkında gerekli bilgileri edinmeli ve doğru karar için iyi değerlendirme yapmalısın.
Doğum Yöntemleri:
18-36 yaş aralığındaysan ve ilk doğumunu yapacaksan Normal (Vajinal) doğum yapabilme ihtimalin yüksektir. Normal doğumda bebek doğum kanalından doğar ve tıbbi bir risk bulunmadıkça en doğal yöntem olarak önerilir. Normal doğum sürecinin, bebeğin bağışıklık sisteminin gelişiminde önemli bir rol oynadığı iddia edilmektedir. Normal doğum genel olarak 14-15 saat kadar sürer ama daha kısa sürmesi de mümkündür. Normal doğum sırasında bebeğin doğumunu kolaylaştırmak ve doğumda oluşabilecek yırtıkları önlemek için epizyotomi (çıkış bölgesinin kesilmesi) uygulanır. Doğumda genişletmek ve bebeğin daha kolay çıkabilmesi için kesilen çıkış bölgesi doğum sonrasında yeniden dikilir.
Daha genç ya da daha ileri yaşlarda anne olacaklar için riskli olabilecek bu yönteme karar vermek için doktorun yönlendirmesi daha doğru olacaktır. Vajinal doğumun faydaları olarak şunlar söylenmektedir;
Vajinal doğum sırasında bazen uygulanan bir prosedürdür olan Vakum ekstraksiyonu, sağlık uzmanının çıkarım sırasında, bebeğin doğum kanalından çıkarılmasına yardımcı olmak için bebeğin baş kısmına vakum uygulamasıdır.
Vajinal doğumda anne adayının ıkınmaları bebeğin dışarı çıkması için yeterli olmadığında uygulanan operatif bir vajinal doğum türü olan Forsepste ise, bir sağlık uzmanı bebeği doğum kanalından dışarıya yönlendirmeye yardımcı olması için forsepsi bebeğin baş kısmına uygular.
Normal doğumdan sonra sıkça tercih edilen bir diğer doğum yöntemi de Sezaryen doğumdur. Sen normal doğum planlarken her zaman her şey planladığın şekilde ilerlemeyebilir. Ortaya beklemediğin çeşitli komplikasyonlar çıkması durumunda (bebeğin boynuna göbek kordonu dolanması, bebeğin baş bölgesinden gelmemesi, normal doğum için yeterli vajinal açılımın olmaması vb gibi) başvurulabileceğin diğer bir doğum yöntemi de sezaryendir. Sezaryen doğuma karar vermek için bebeğin rahim içindeki durumu önemlidir. Seni veya bebeğini tehdit eden, beklenmeyen herhangi bir durumda sezaryen gerekli olabilir.
Sezaryende, bebek anne karnından cerrahi kesiyle alınır. Ciddi bir tıbbi girişim olan sezaryende karın duvarın ve rahmin cerrahi kesi ile açılır ve bebek buradan hızla çıkarılarak dış dünya ile buluşturulur. Sezaryene karar verildikten sonra epidural (lokal) anestezi ya da spinal (spinal sıvı kesesi) anestezi yöntemleriyle anne acıya karşı duyarsızlaştırılır ve karın bölgesinin alt kısmından yaklaşık 8-9 santimlik, yatay bir kesim yapılarak bebek dışarıya çıkarılır. Sezaryen uygulanmasını gerektiren tıbbi durumlar;
Son yıllarda özellikle Avrupa ülkelerinde sıkça tercih edilmeye başlanan Suda Doğum, doğumun eğitimli bir ebe eşliğinde suyun içerisinde gerçekleştirildiği bu yöntemdir. Doğumun başlangıcını suda geçirmenin doğum ağrısını ve dolayısıyla stresi azalttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca suda doğum tekniği ile doğum sonrası strese bağlı idrar kontrolsüzlüğünde de azalma olduğu iddia edilmektedir. Doğumun 35-37 derecede sıcak suyla dolu bir havuzda gerçekleştiği alternatif bir doğum tekniği olan suda doğum sırasında sıcak suyun gevşetici etkisinden yararlanılır. Bu doğum yönteminde anneye herhangi bir ilaç, ağrı kesici veya suni sancı verilmez. Fakat suda doğum yöntemiyle ilgili bir bilimsel kanıt bulunmadığı, aksine enfeksiyon ve boğulma benzeri ciddi risk ve olgulara dair kanıtların bulunması nedeniyle suda doğum şimdilik deneysel bir yöntem olarak görülmektedir.