Dünyada önde gelen sağlık kuruluşlarının araştırmaları hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde vitamin ve mineral kullanımının önemli etkileri olduğunu ortaya koyuyor.
Hacettepe Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği Türkiye Sağlık ve Beslenme Araştırması’na göre Türkiye’de hamilelik döneminde alınan vitamin ve mineral desteği ideal değerlerin altında kalmaktadır.
Sağlıklı hamilelik için Omega-3 bir ihtiyaçtır. Pek çok sağlık kurumunca yapılan araştrımalara göre hamilelikte yeterli miktarda Omega-3 alınamamaktadır, çünkü hamilelik ve emzirme dönemlerinde Omega-3 ihtiyacı normalden fazladır. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günde 300 mg Omega-3 önermektedir.
Yine FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics) trimesterdan bağımsız Omega-3 önermektedir.
NICE (United Kingdom National Institute for Health and Clinical Excellence), CDC: Centers for disease control and prention (Hastalık kontrol ve önlem merkezi), (IOM) The Institute of Medicine ve ACOG (The American College of Obstetricians and Gynecologists) gibi kılavuzlar günde 400 mcg Folik Asit önermektedir.
Hamilelik planlanmadığı zamanlarda bile her gün 400 mcg folik asit kullanılması tavsiye edilir. Hamilelik planlanması durumda bir sağlık uzmanına danışılmalıdır. 0.4 mg folik asit içeren takviye hapları ve multivitaminler de gerekli desteği sağlayacaktır.
Vücutlarımız iyot üretemediğinden, sağlıklı bir beslenmeyle düzenli olarak tedarik edilmelidir. 2 Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bir raporuna göre, iyot eksikliği dünya genelinde yaklaşık 54 ülkede görülmektedir. İyot eksikliği, tüm dünyada yaklaşık 1,6 milyar insanın risk altında olduğu, dünyanın en sık görülen hastalıklarından biridir. Ülkemizde de iyot eksikliği ciddi bir halk sağlığı problemi olup 1998-2000 de başlayan sofra tuzlarının zorunlu iyotlanması ve iyotlu tuz tüketimi ile özellikle şehir merkezlerinde bu sorunun önüne geçilmiştir.
İyot eksikliğinin en ciddi sonuçları, gebe veya emziren kadınlar ve çocuklarda görülür. Bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, gebeyseniz veya emziriyorsanız, aldığınız besinlerle iyot gereksiniminizi tam olarak karşılamanız gerekir. Ülkemizde de gebeler arasında yapılan çalışmalarda, iyotlu tuz kullanmalarına rağmen gebelerin önemli bir kısmında iyot eksikliği saptanmıştır. Gebelikte ve süt verirken hangi iyot takviyelerine ihtiyaç duyabileceğinizi doktorunuzla görüşün.
- Yenidoğanın ilk 1 yıl, günde 100 -130 mcg iyot alması önerilir.
- Annenin alması önerilen miktar günde 200-250 mcg’dır.
- Amerikan Tiroid Derneği takviye olarak gebelerde 150 mcg iyot alımı önermektedir
Deniz ürünleri iyi birer kaynaktır çünkü okyanuslar iyot açısından zengindir. Ancak ülkemiz için pahallı ve kısıtlı bir kaynaktır. Çoğu deniz ürününe göre iyot içeriği daha düşük olmakla birlikte iyot miktarı bakımından yumurta, et ve süt ürünleri de bitkisel gıdaların çoğundan daha zengindir. Ancak ülkemizde hayvanlar iyotlu tuzla beslenmediği için bu kaynaklardan alabileceğiniz iyot kısıtlıdır. Asıl kaynak iyotlu rafine tuzdur. Sütten kesme dönemindeki bebeklerde yeterli iyot alımı sağlamak için, evde yapılan ve piyasada satılan ek mamaların/gıdaların mutlak iyot içermesine dikkat edilmelidir. İyot eksikliğini önlemenin en iyi yolu, WHO tarafından önerilen strateji izlenerek, beslenmenin iyotlu tuzla uzun süre takviye edilmesidir.
Hamilelikte multivitamin desteği ile ilgili uzman doktor görüşü için Uzm. Dr. Banu Çiftçi’nin Gebelikte ve Emzirme Döneminde Multivitamin Kullanımı konulu videomuzu izleyebilirsin.
Hekimlerimiz için hazırladığımız Regenesis Max ile Değer Katan Konuklar podcast’inde gebelikte kullanılan multivitamin takviyeleri ile ilgili bilimsel veriler ışığında uzman doktor görüşlerini dinlemek istersen linke tıklayabilirsin